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Frequently Asked Questions - OPM Selection Process  

Q.  When does a district begin their procurement of an OPM? 

A.  A district will begin its OPM selection process after the MSBA Board of Directors invites the 

district into the Feasibility Study phase.  

Q. What should our district do prior to beginning the procurement process for an OPM? 

A. The selection of an OPM is subject to MSBA approval. Therefore, it is essential for districts to 

contact its MSBA Project Coordinator or Brian Kelley at the MSBA at 617-720-4466 to discuss 

the MSBA’s OPM Guidelines  and MSBA Regulations before beginning the OPM selection 

process. 

Q. Is an OPM required for every school construction project that moves forward in the MSBA 

Process? 

A. Yes, the MSBA requires an OPM on every MSBA-funded project and the MSBA must approve 

all OPMs for MSBA-funded projects. 

Q. If our district has someone on staff that we believe would qualify as an OPM, can we 

appoint this person as the OPM for a proposed project? 

A. Mass. Gen. Laws ch. 149, § 44A1/2 allows a public agency to assign an existing district 

employee to serve as an OPM. M.G.L. ch. 149, § 44A1/2 states that the district employee must 

be “a person who is registered by the commonwealth as an architect or professional engineer 

and who has at least 5 years’ experience in the construction and supervision of construction of 

buildings or a person, if not registered as an architect or professional engineer, who has at least 

7 years’ experience in the construction and supervision of construction of buildings”; however, a 

district employee is subject to the same qualification requirements as an OPM firm and the 

MSBA must approve all OPMs for school construction and renovation projects.  

Q. If our district decides to use the Construction Manager at Risk (“CM at Risk”) delivery 

method, as allowed under the Commonwealth’s 2004 construction reform law, do we still 

have to hire an OPM? 

A. Yes. The OPM’s role is important when a CM at Risk is employed by the district. The OPM 

assists and advises the district as a member of the CM at Risk Prequalification Committee and 

the CM at Risk Selection Committee. The OPM is responsible for evaluating cost estimates 

provided by the CM at Risk and overseeing the CM at Risk’s involvement in the design process. 

In addition, the OPM plays a critical role in developing the Guaranteed Maximum Price with the 

CM at Risk and auditing the CM at Risk’s job costs to ensure compliance with the contract. 

http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfiles/OPM/OPM%20Process%20Guidelines-%20FINAL.pdf
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Q.  Does the MSBA have a list of approved OPMs for projects within the Core Program? 

A.  No. The MSBA does not have a list of “approved” OPMs; however, the MSBA has a report 

that identifies firms that are currently working on an MSBA-funded project. 

Q. How does a firm apply for an MSBA-funded project as an OPM? 

A.  Any qualified firm interested in applying for an MSBA-funded project should check the 

Massachusetts Central Register and local newspapers.  Applications can be submitted by, and 

are encouraged from, any firm that believes they are qualified to provide the requested OPM 

services. 

Q.  OPMs seeking work on an MSBA-funded project are required to be MCPPO certified.  

What is MCPPO? Does the MSBA provide this certification? 

A. Pursuant to the MSBA's regulations, specifically 963 CMR 2.03(2)(o), the Eligible Applicant or 

his/her designee who will be in charge of procurement for the project is required to be 

designated by the Office of the Inspector General (“OIG”) as an MCPPO for Design and 

Construction Contracting. As a prerequisite to this designation, individuals are required to have 

previously completed the Public Contracting Overview Seminar as administered by the OIG. 

The Project Director for the OPM firm and the individual directly in charge of the project for the 

Designer are required to obtain MCPPO Certification for School Project Designers and Owner’s 

Project Managers from the OIG, as set forth in 963 CMR 2.11(12) for the OPM and 963 CMR 

2.12(6) for the Designer. 

Please find more information on the MCPPO Certification/Recertification Requirements page of 

the MSBA website.   

Q.  Who participates in the selection of an OPM for the district? 

A.  The district’s OPM Selection Committee should conduct the OPM Selection Process. The 

composition of the OPM Selection Committee should be authorized by the School Building 

Committee, School Committee, or other local body of government as dictated by the district’s 

bylaws and charter. The MSBA does not participate in the OPM selection process; however, the 

following must be completed: 1.) the MSBA must review the Request for Services (“RFS”) prior 

to it being published; 2.) a district must submit the OPM Narrative (Attachment A) to the MSBA 

for review; and 3.) the MSBA may require that the district attend an Owner’s Project Manager 

Review Panel Meeting. The selected OPM must be approved by the MSBA.   

 

http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfiles/About_Us/Board_Meetings/2018_Board/2_14_18/Consultant%20Contractor%20Status%20List.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfile/Build%20With%20Us/Project%20Team%20-%20MCPPO%20Certification/MSBA_Regs_EA.pdf#Eligible_Applicant
http://www.mass.gov/ig/mcppo/seminars-and-courses/design-and-construction-contracting-seminar.html
http://www.mass.gov/ig/mcppo/seminars-and-courses/design-and-construction-contracting-seminar.html
http://www.mass.gov/ig/mcppo/seminars-and-courses/public-contracting-overview-seminar.html
http://www.mass.gov/ig/mcppo/seminars-and-courses/certification-for-school-project-designers-managers-course.html
http://www.mass.gov/ig/mcppo/seminars-and-courses/certification-for-school-project-designers-managers-course.html
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfile/Build%20With%20Us/Project%20Team%20-%20MCPPO%20Certification/Requirements%20for%20MCPPO%20Certification.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfile/Build%20With%20Us/Project%20Team%20-%20MCPPO%20Certification/Requirements%20for%20MCPPO%20Certification.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfile/Build%20With%20Us/Project%20Team%20-%20MCPPO%20Certification/Requirements%20for%20MCPPO%20Certification.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/building/team/MCPPO
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Q. What votes are required by the School Building Committee and/or School Committee for 

this process? 

A. The composition of the OPM Selection Committee should be authorized by the School 

Building Committee, School Committee, or other local body of government as dictated by the 

district’s bylaws and charter.  Also, the OPM Selection Committee must obtain all the required 

local approvals in connection with drafting and advertising the RFS.  The district’s procurement 

administrator should be a member (voting or non-voting) of the OPM Selection Committee.  

The district must provide documentation of any locally required approvals to the MSBA along 

with information about the make-up of the OPM Selection Committee and information 

regarding the background of the members. If the district has questions regarding local approval 

procedures, the district should consult with local legal counsel.  

Q. How does the district know which OPM Review Panel Meeting it should attend? 

A. A district must work with its MSBA Project Coordinator to schedule an OPM Review Panel 

Meeting that coincides with the overall OPM procurement process and the dates included 

within the district’s OPM RFS. 

Q.  Can anyone attend an OPM Review Panel meeting? 

A.  Yes, the OPM Review Panel meetings are open to the public. 

Q.  When advertising for OPM services, where should the district submit their advertisement? 

A.  The district should publish its advertisement for OPM services in the Central Register under 

the Designer Services section and in its local newspaper(s). The MSBA has a template OPM 

advertisement; however, the advertisement does not need to be reviewed by the MSBA. If 

interested in obtaining the template OPM advertisement, please contact the district’s MSBA 

Project Coordinator. 

Q. Does the MSBA have a template Request for Services (RFS) for the procurement of an OPM 

by a district? 

A. Yes. The MSBA has an OPM Request for Services (RFS) Template  that districts must use. 

Although this template is intended to be comprehensive in meeting MSBA requirements for the 

procurement of an OPM, each district shall be solely responsible for ensuring that its particular 

RFS complies with all applicable provisions of federal, state, and local law, including, but not 

limited to, all procurement laws. Please note that the district should allow a minimum of ten 

business days for the MSBA to review the RFS.  Actual review time may vary. 

 

http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfiles/Documents/Contracts_Procurement_Forms/OPM/RFS_Model_OPM.doc
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Q. How do I determine the Total Project Cost range for the OPM RFS? 

A. The Total Project Cost range indicated in the RFS should be determined locally; however, the 

MSBA does have historic cost information of other MSBA projects on its website. Please access 

this information through this link: Project Information and Cost Data  

Q.  Can a district make an informational site visit mandatory within the OPM RFS? 

A.  The MSBA does not recommend that a district make an informational site visit mandatory 

because it may limit the applicant pool. 

Q. Do we have to check references for all respondents that submitted a proposal? 

A. The MSBA recommends that the district conduct at least three reference checks for each 

short-listed firm.  A district should adhere to the final selection process that is stated in the 

district’s RFS.  For more information on reference checks, please review the MSBA’s OPM 

Process Guidelines. 

Q.  Can fees be discussed with the OPM firms during the interview process? 

A. No, this procurement must be a qualifications-based selection process. Therefore, a district 

may only discuss fees during its fee negotiations with the selected OPM firm, after the selection 

process is completed. 

Q. Does the MSBA have guidelines and a standard contract for the procurement of an OPM 

by a district? 

A. Yes. The MSBA has OPM Selection Process Guidelines and a standard contract for OPM 

services. Please click on the following links to view the MSBA’s OPM Selection Process 

Guidelines and the MSBA standard contract for OPM services: OPM Process Guidelines and 

OPM Base Contract for Design Bid Build (DBB) and Construction Manager at Risk (CM-R). Please 

note that these documents may be updated from time to time. 

Q. Does the MSBA participate in the negotiation of the contract between a district and the 

selected OPM? 

A.  No. The MSBA does not participate in the fee negotiations between a district and the 

selected OPM.  Information that may assist a district with the negotiations of an OPM contract 

can be found here: Capital Planning Data and Information: Cost Data. 

 

http://www.massschoolbuildings.org/building/CP_Information_Cost_Data
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfiles/OPM/OPM%20Process%20Guidelines-%20FINAL.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfiles/OPM/OPM%20Process%20Guidelines-%20FINAL.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/sites/default/files/edit-contentfiles/OPM/OPM%20Process%20Guidelines-%20FINAL.pdf
http://www.massschoolbuildings.org/building/team/opm/basecontract
http://www.massschoolbuildings.org/building/CP_Information_Cost_Data
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Q. Should the district sign the OPM contract once agreement on fees have been reached with 

the selected OPM firm? 

A. No, only the OPM firm should sign the MSBA standard contract after both parties agree on a 

fee. After the MSBA approves the selected OPM, the district may sign the contract.  

Q. What should a district do once it has completed its procurement process and selected its 

first-ranked firm? Is anything required to be submitted to the MSBA? 

A. Upon completion of the procurement process, the district must submit a detailed narrative 

that outlines a district’s procurement process by the deadline that is included within a district’s 

OPM RFS. This information can be found on the MSBA’s website here, under “OPM Selection 

Process Information”. Bullets three, four and five contain the necessary documentation to 

complete the package’s contents, in addition to bullet six, which is the MSBA’s template OPM 

contract.  

*Please note, the narrative must be completed as directed, with minimal (if any) omissions, 

particularly, in regard to the final paragraph and the required signature lines.  

Q. If our district is unable to complete fee negotiations prior to the OPM Package due date to 

the MSBA, are we still able to attend the targeted OPM Review Panel Meeting? 

A. After the district completes the OPM selection process, the district will commence fee 

negotiations with the first-ranked selection. If the district is unable to negotiate a contract with 

the first-ranked selection, the district will then commence negotiations with its second-ranked 

selection and so on, until a contract is successfully negotiated and approved by the district. The 

district may attend the targeted OPM Review Panel Meeting if the negotiations between the 

OPM and district are ongoing; however, the following must be communicated and submitted to 

the district’s MSBA Project Coordinator: 1.) immediately notify its MSBA Project Coordinator 

that the negotiations are ongoing and not expected to be completed prior to the OPM selection 

package due date; 2.) complete all other OPM section package materials to the satisfaction of 

MSBA staff; and 3.) acknowledge that the contract is forthcoming.     

Q. What happens once our district receives its OPM Approval Letter from the MSBA and has 

fully executed the OPM contract? 

A. The district and its OPM will begin the Designer Selection Process (“DSP”). The district and its 

OPM will work with their assigned MSBA Project Coordinator to determine available DSP 

meeting dates. Please reference the MSBA’s website, here, for further information. 

 

http://www.massschoolbuildings.org/building/team/dsp

